Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Soutěž o čtyři abonentky na festival duchovní hudby

Archiv

Tento ročník se bude vymykat doposud zaběhlým pravidlům. Uskuteční se na podzim roku 2OO5, to znamená, že se zkracuje dvouletá pauza mezi jednotlivými ročníky na jeden rok. Z hlediska dramaturgického plánu uvede vedle duchovní hudby také hudbu světskou.


V rámci 1. ročníku zazněla v českolipských chrámech díla duchovní hudby od gregoriánského chorálu po soudobou tvorbu. Ve 2. ročníku se rozšířil nejen počet koncertů, ale i žánrový a repertoárový záběr, úspěšně spojil hudební tradici protestantskou, katolickou a pravoslavnou. Dramaturgie 3. ročníku korespondovala s probíhajícím rokem české hudby a jako druhou linii zvolila téma „ Europa Sanctorum “ - Evropa svatých.


Oproti minulým ročníkům, které prezentovaly výhradně hudbu duchovní, se tentokrát festival vydává jinou cestou. V rámci pěti koncertů budou představena významná a oblíbená hudební díla velkých skladatelů posledních čtyř staletí z oblasti duchovní i světské. Pořadatelé festivalu zajistili účast špičkových interpretů a souborů domácích i ze zahraničí.


Zahajovací koncert (8.9.) bude opravdovým zážitkem jak pro milovníky vážné hudby, tak i jazzu. Protagonistou tohoto koncertu je osoba z nejpovolanějších - Jiří Stivín, pro něhož je toto žánrové propojení zcela přirozené. Spolu s jazzovým kvartetem a dvěma vokalistkami budou improvizovat na skladby ze sbírky duchovních písní Loutna česká A. V. Michny z Otradovic. „Kvartet pro konec času“, slavné dílo Oliviera Messiaena napsané v zajateckém táboře v době 2. světové války, uvede na koncertě konaném 15.9. soubor Ensemble Messiaen. Hlavní osou ideové náplně skladby je Apokalypsa sv. Jana a Messiaenova hudba v meditativním i relaxačním slova smyslu může pro vnímavého posluchače znamenat nesmírné vnitřní duchovní naplnění.


Varhaník Jaroslav Tůma se specializuje především na hudbu starších slohových období a ve svém recitálu (koncerty 22.9., 28.9.) představí díla od středověku po 20. století.


Na počest svátku sv. Václava, patrona české země, zazní varhanní improvizace na téma chorálu "Sv. Václave" . V podání Collegia Gabriely Demeterové a sólistky Gabriely Demeterové uslyšíme nejslavnější Vivaldiho cyklus houslových koncertů -„Čtvero ročních dob“ (koncert 29.9.). Dále zahrají Divertimento B dur W.A.Mozarta a Suitu pro smyčce L.Janáčka. V kostele sv. Barbory v Zahrádkách u České Lípy po několika desetiletí opět zazní hudba.


Návštěvníci dalšího festivalového koncertu (1.10.) uslyší světoznámý pěvecký dětský sbor Severáček z Liberce, který přednese převážně duchovní písně a skladby od českých autorů od středověku až po soudobou tvorbu.


Ryze duchovní hudbu přinese závěrečný koncert (6.10.), který můžeme zároveň pokládat za dramaturgický vrchol celého festivalu: v podání souboru Collegium 1704 zazní monumentální kompozice J.S. Bacha Missa h mol. Za účasti vynikajících sólistů a orchestru hrajícího na dobové nástroje budeme mít jedinečnou možnost vyslechnout dílo, které nebývá v naší zemi příliš často uváděno. Samotný soubor patří k nejlepším evropským orchestrům zaměřujícím se na tzv. autentickou interpretaci.


V doprovodném koncertu (6.9.) se představí dáma českého šansonu Hana Hegerová se skupinou Petra Maláska.


Součástí festivalu bude výstava fotografiích propojených s myšlenkami Zdeňka Pokorného. Výstava nese název Itálie, líbezná paní.


Úspěch minulých ročníků českolipského hudebního festivalu – překvapivě vysoká návštěvnost, zájem médií, podpora a ochota církve, městského zastupitelstva a nejrůznějších institucí – to vše povzbudilo pořadatele v odvaze pokračovat v započatém díle a pilně udržovat nově založenou tradici. Cítíme zodpovědnost, a hlavně přesvědčili jsme se o důležitosti vytváření takovýchto kulturních projektů, které významně posilují a ovlivňují společenský a kulturní život celého regionu.


Vzhledem k poloze a historii města je nezanedbatelná česko – německá hudební spolupráce, např. v Bachově Mši h moll účinkuje drážďanský sbor se sólisty z celé Evropy. Pestrá nabídka koncertů jistě uspokojí i nejnáročnější posluchače. Festival se od počátku může chlubit pečlivým výběrem hudebních děl a jejich špičkovým provedením. Kvalitní živá hudba tak přichází do regionů vzdálených od hudebních center a přináší jejich obyvatelům mnoho nevšedních zážitků.


Věříme, že i tento ročník splňuje všechny předpoklady vysoké úrovně a milovníky dobré hudby nezklame.


A nyní k otázce.


Agentura Trifolium zastupuje sbor interpretující středověkou duchovní hudbu. Tento soubor byl založen již v osmdesátých letech 20.st. Davidem Ebenem. Stačí nám napsat do konce července, jak se soubor jmenuje, a můžete vyhrát dvě abonentky na celý letošní ročník festivalu. Jako vždy využijte adresu barta@i-noviny.cz a počkejte, jestli vás vylosujeme.


Vstupenky lze rovněž rezervovat na adrese www.trifolium.cz. Abonentky na celý festival je možné zakoupit v kanceláři kulturního domu Crystal za 350,- Kč.