Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Soutěž o deset lístků na koncert Karla Plíhala

Archiv

Tento úryvek napovídá mnohé o tom, proč se jeden neznámý olomoucký písničkář stal za dva roky jasnou hvězdou našeho folku. Karel Plíhal má totiž talent hrát si, samozřejmě vtipně, chytře a rýmovaně. Tvoří neopakovatelné texty plné poetiky, hledá a nachází zajímavé rýmy a slovní spojení. Poté je s lehkostí doplňuje příjemnými melodiemi, a tak vznikají jeho písně, které spíš pohladí než nakopnou. Je ozdobou festivalů a bezkonkurenčně vyhrává mnohé soutěže. V tomto roce se stal držitelem platinové desky za prodej CD „ Nebe počká“, které bylo vydáno jako hold básníku a muzikantovi Josefu Kainarovi a s kterým zavítá i k nám.


Karel Plíhal se narodil v roce 1958 v Přerově. Prošel olomouckými amatérskými skupinami Hučka, Falešní hráči (vítěz Porty 1979) a Plíharmonyje. Sólově začal vystupovat od roku 1983. V letech 1985 – 1993 ho doprovázel Emil Pospíšil a od roku 1995 hraje s Petrem Freundem.


Složil hudbu k řadě inscenací Moravského divadla Olomouc. Spolupracoval mimo jiné také s Jarkem Nohavicou a zahrál si i v Zelenkově filmu Rok Ďábla.


Tohoto skvělého písničkáře hostí 19. května od 20.00 hod. i Kulturní dům Crystal . Vstupenky si můžete zakoupit v předprodeji v pokladně KD Crystal za 150,- Kč.


Chcete-li ušetřit, můžete s námi soutěžit o lístky. Odpovězte do 8. května na následující otázku, odpověď pošlete na adresu barta@i-noviny.cz a doufejte, že editor bude mít šťastnou ruku.


Otázka: První Plíhalova dlouhohrající deska neměla příliš nápaditý obal. Vlastně tam kromě jeho jména nebylo nic jiného. Jaká barva na tomto LP převládala?