Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Speleologové prozkoumali podzemí pod kapucínským klášterem a Loretou v Rumburku

Archiv

Finančně na uspořádání výstavy přispělo Ministerstvo kultury ČR. Výstava potrvá do 31. 10. 2007.



„Na sedmi výstavních panelech budou k vidění fotografie, plány a zaměření podzemních prostor pod bývalým kapucínským klášterem a Loretou v Rumburku. Zdokumentovány byly krypty, odvodňovací chodby, kanály a protiletecké kryty v loretánském areálu, uvedl vedoucí týmu speleologů Ing. Přemysl Brzák ze SEV Netopýr Varnsdorf. Podrobnější informace o výsledcích výzkumu získají posluchači přednášky o Loretánském podzemí v Rumburku v úterý 25. 9. 2007 od 17.00 hodin v zasedací místnosti Městské knihovny Rumburk. Slovem i obrazem je provede P. Brzák.



Vernisáž výstav Loretánské podzemí v Rumburku je součástí slavnosti Porciunkule, která se po desetileté odmlce znovu vrací do rumburské Lorety. „Pouť k Panně Marii Andělské z Porciunkule se uskuteční v sobotu 4. 8. 2007 od 10.00 do 17.00 hodin v loretánském areálu. Hlavním celebrantem mše svaté v kostele sv. Vavřince v Rumburku bude od 10.00 hodin provinciál Řádu menších bratří kapucínů P. Jozef Timko,“ páter Mgr. Jozef Kujan ze salesiánské komunity, která spravuje římskokatolické farnosti v Rumburku a okolí.



Výstava Loretánské podzemí je součástí oslav třístého výročí vysvěcení a dostavby rumburské loretánské kaple. V loretánském areálu v Rumburku probíhá při příležitosti oslav bohatý kulturní program, např. cyklus koncertů, přednášek, výstav i výtvarný workshop. Pořádá se řada církevních slavností za účasti nejvyšších hodnostářů litoměřické diecéze, salesiánské kongregace a kapucínského řádu. Půlroční oslavy, které vyvrcholí v sobotu 15. září 2007 Loretánskými slavnostmi, pořádá Římskokatolická farnost-děkanství Rumburk pod záštitou Města Rumburk, Biskupství litoměřického a Ministerstva kultury ČR.