Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Stalo se před devíti roky: Všechna města průmyslové zóny nechtějí

Archiv

Z jedenácti měst okresu Česká Lípa jich šest o budování větší průmyslové zóny, ve které by byly soustředěné výrobní, montážní nebo skladové podniky, neusiluje. Ze zbylých pěti je na příchod investorů nejlépe připravena Česká Lípa.
Menší města jako Cvikov, Doksy nebo Jablonné v Podještědí preferují podnikání spíše menšího rozsahu, s využitím budov někdejších provozů. Uvědomují si totiž také kvalitu své zeměpisné polohy a dosud nedoceněné možnosti turistického ruchu.


V Kamenickém Šenově mají pro průmyslovou zónu určené území, ale jeho starosta Ota Raiter se domnívá, že ji město zatím nepotřebuje. Vzhledem k nízké nezaměstnanosti a vzhledem ke skutečnosti, že již dnes dojíždějí za prací do Kamenického Šenova stovky lidí z okolí, by tím prý řešili problémy někoho jiného.


Za své prioritní postavení pokud jde o existenci průmyslové zóny, vděčí Česká Lípa částečně přirozenému vývoji a hlavně pak budování a plánování minulého režimu, který prohlásil její část - Dubici - za průmyslovou oblast. Pro její další rozvoj naštěstí vybral pozemky na kraji města, které zásadně nezasáhly restituční nároky a které mají dobré dopravní napojení. Část z nich je již využita, ale stále jsou zde volné pozemky vhodné pro výrobu i např. pro sklady.
Díky polistopadovému zájemci, který nakonec svůj projekt neuskutečnil, je navíc větší část dosud volných 20 ha de facto zainvestovaná. Během uplynulých deseti let ovšem tyto pozemky zarostly natolik, že dnes je jejich odlesnění odhadováno na 5 mil. Kč.


Největší potíže s průmyslovou zónou má Nový Bor, kterému do plánů zasáhly restituční nároky na pozemky. Nová zóna by proto měla vzniknout asi na 10 ha u přeložky silnice na Liberec. Tento zájem se ale dostává do střetu se zájmy Chráněné krajinné oblasti Lužické hory kvůli ohrožení výskytu ptactva a narušení krajinného rázu. Podle sdělení starosty Ivana Lacka by však mohlo k dohodě dojít, pokud zde nebude žádný těžký průmysl a průmyslové stavby nebudou narušovat ráz krajiny. Na základě těchto požadavků zadalo město zpracování studie, která má být v dohledné době CHKO předložena.


Problémy s restitucemi se objevily i ve Stráži pod Ralskem. Město proto zadalo zpracování změn územního plánu, který by měl nově určit za průmyslovou zónu pozemky navazující na pomocné prostory Diama, celkem by se pak jednalo asi o 70 ha. O změnu územního plánu žádají i v Zákupech. Současné kapacity v Nových Zákupech jsou téměř vyčerpány, stejně jako na pozemcích u silnice na Českou Lípu. Právě v jejich sousedství by rádi získali dalších 15 ha od Pozemkového fondu, mj. i proto, že k hranici těchto pozemků vedou inženýrské sítě a je zde dobré dopravní napojení. Asi s 10 ha pozemků od Pozemkového fondu počítají také v Mimoni.


Žádné z vyjmenovaných měst však neuvažuje o tom, že by nové průmyslové zóny samo zainvestovávalo. Částečně počítají se státní podporou, částečně se zájmem konkrétního investora. Zkušenosti z České Lípy však napovídají, že přes sliby ministra průmyslu nemusejí představy příliš odpovídat skutečnosti. Stát prostřednictvím CzechInvestu sice poskytuje dotace na budování průmyslových zón, ale oblastem s mnohem větší nezaměstnaností, než je ve zdejším regionu.


Původní článek naleznete zde.