Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Stalo se před devíti roky: Zrušení víceletých gymnázií

Archiv

Co si myslíte o zrušení víceletých gymnázií? Považujete změny za pozitivní? Jaké máte zkušenosti se studiem nebo studenty tohoto typu škol?
Postupné rušení šestiletých a osmiletých gymnázií je jednou z hlavních a nejdiskutovanějších změn obsažených v návrhu školského zákona, který předkládá vládě ministr školství Eduard Zeman.


A důvod? Předčasný výběr žáků je špatný, má negativní dopad na žáky i na školy. Podle ministra se navíc v tomto věku dítěte nedají studijní předpoklady většinou zjistit. Víceletá gymnázia tak odvádějí elitu na jeden typ škol a tím vznikají velké rozdíly mezi ní a ostatními žáky. Navíc v současné době na víceletá gymnázia odcházejí často nejen ti nejlepší, ale i průměrné děti. A tak dnes opouštějí deváté třídy základních škol žáci, kteří by před pěti, šesti lety těžko udělali přijímací zkoušky na střední školu, ale mnozí z nich jsou na ni stejně přijati, protože se střední školy bojí nedostatku studentů. Snížení počtu dětí pro ně totiž znamená snížení dotací. Z těchto důvodů se objevily návrhy na zrušení víceletých gymnázií již před 4 lety. Někteří dětští psychologové navíc zdůrazňují, že dítě na víceletém gymnáziu se nenaučí komunikovat s „průměrnými“ dětmi.


Uvedené argumenty příznivci víceletých gymnázií odmítají a tvrdí, že snaha zrušit tato gymnázia vychází z toho, že ministerstvo má prázdné základní školy a pokouší se je opět naplnit. Tím je ale upíráno právo rodičů na výběr té nejlepší školy. Podle zastánců gymnázií tkví ale problém v tom, že základní školy nejsou schopné reagovat na specifické potřeby žáků. Dostatečnou komunikaci s průměrnými žáky dokládají pořádáním řady společných akcí a také tím, že žáci z „elitních“ škol si kamarády nacházejí v místě svého bydliště.


Proti víceletým gymnáziím mluví ale fakt, že se od podobného typu škol v západních zemích upouští a prosazuje se maximální integrita dětí různých schopností do jedné třídy. Podle posledních průzkumů vzdělanosti je tento postup správný. Proto také většina zahraničních expertů podpořila návrh ministra školství. Pokud se zkvalitní výuka na základních školách, nebudou mít talentované děti důvod odcházet a právo rodičů na výběr nejlepší školy tím nebude nijak omezeno.


Zrušení víceletých gymnázií může zabránit parlament. Ale i v případě, že bude přijat školský zákon v navrhované podobě, děti, které již studují na víceletých gymnáziích, zpátky na základní školu nepůjdou.
Postoj vlády k rušení víceletých gymnázií není dosud znám. Projednávání zákona se protahuje vzhledem k legislativním nedostatkům, jež vznikly v souvislosti se zřízením krajů.


Co si myslíte o zrušení víceletých gymnázií? Považujete změny za pozitivní? Jaké máte zkušenosti se studiem nebo studenty tohoto typu škol?                                                                              
Původní článek je zde.