Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Stanovisko klubu krajských zastupitelů SOS k optimalizaci školství

Archiv

1) Domníváme se, že připravovaná optimalizace (byť je dnes vydávána za variantní) nebyla dostatečně předjednána s představiteli samosprávy v regionech a obcích, řediteli a školskými radami škol, kterých se dotýká. Vůbec nebyla projednána se zástupci menších měst a obcí, jejichž obyvatel se také navrhovaná rušení škol nejvíce týkají.


2) SOS považuje argumentaci o nevyužité kapacitě škol v některých případech za irelevantní kritérium; kapacity řady škol byly stanoveny z hygienických hledisek většinou počátkem 90. let a dnes již neodrážejí realitu, mj. rozšiřování počítačových a jazykových učeben.


3) SOS se domnívá, že je nutná restrukturalizace „krajských“ škol a studijních oborů v Libereckém kraji. Je však nezbytné přihlédnout k regionálním a demografickým odlišnostem jednotlivých regionů. Tento proces nemůže dále zhoršovat situaci obyvatel v nejchudších regionech Libereckého kraje a výchozí podmínky pro vzdělávání dětí a mládeže v těchto regionech – Mimoňsko, Frýdlantsko apod.


4) Optimalizace by měla být procesem, protože je otázkou, jaká byla hodnotící kritéria pro vypracování projektu optimalizace školství a především co má být cílovým stavem krajského školství krajského školství. Zdali má naším cílem být výstavba nových velkých škol o kapacitě přes 1.500 studentů a zda je ideálním stavem pro plnohodnotné vzdělávání obsazování učeben 30 a více studenty.Takovýchto rozporuplných problémů se v navrhované optimalizaci objevuje více.


5) Nabídnuté varianty vzniklé ze společného jednání klubů ODS a ČSSD zužují prostor pro jednání školských subjektů o optimalizaci. Jsme připraveni, ať zvolení zástupci samosprávy v jednotlivých městech, či krajští zastupitelé, se na jednání o optimalizaci podílet.


Ve Stráži nad Nisou 14. 12. 2006