Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Stopami vlastivědy

Archiv

Vernisáž se koná v památném objektu dnešní Biberovy hudební síně v ambitu kláštera. Právě v tomto prostoru dřívější kaple Nejsvětější Trojice byl na den přesně v roce 1806 zahájen první školní rok v obnoveném gymnaziu. I tento bod si připomeneme.


Výstava se koná v Maštálkově síni muzea a je výrazným dokumentárním celkem, zaznamenávajícím vývoj některých důležitých stránek vlastivědné práce po roce 1945. Na začátku jsou uvedeny snahy Bohumila Kinského o znovuzpřístupnění zdejšího kraje formou obnovených příruček průvodců. V padesátých letech začíná muzeum vytvářet první sbory aktivistů: přírodovědný kroužek, numismatici atp. V roce 1968 vznikl Klub přátel muzea, v jehož řadách bylo mnoho lidí nepříliš přijatelných pro pozdější normalizační režim. Veřejnou činnost Klubu bylo třeba utlumit a shromážděné prostředky byly obětavě věnovány do ediční práce muzea a archivu a do vytvoření pěveckého Komorního sboru pod řízením dnešního známého dirigenta Josefa Zadiny.


V roce 1986 byl obnoven díky nové vyhlášce ministerstva kultury. V dalších letech prošel náročným vývojem a jeho dnešní podoba je spojením dvou základních aktivit: Vlastivědný spolek Českolipska – Klub přátel muzea sdružuje vydavatelské práce na sborníku Bezděz s aktivitami přednáškovými a exkurzními. Do této bohaté činnosti dává výstava nahlédnout.