Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Stručně z 26. zasedání zastupitelstva města Česká Lípa

Archiv

Březnové zasedání zastupitelů bylo až překvapivě krátké. Mohla za to především skutečnost, že o některých bodech (granty a zápisy z výborů) se hlasovalo v blocích. Možná taky probíhající play off v hokeji.
Nejvíce času se nakonec věnovalo rozpočtové změně s označením 1.3. Šlo o použití čtyř milionů korun z prodeje ČLT na stavbu další etapy cyklostezky Varhany.
Zhruba stejný čas byl věnován žádosti majitele OD Andy umístit na budově obrazovku o rozměrech 3,5 krát 2 metry. Problém je, že majitel musel v tomto případě žádat o výjimku z vyhlášky města. Oba body nakonec byly schváleny dle návrhu usnesení.
Přestože někteří zastupitelé (Riedl a Hudec) prohlásili, že je legislativní chybou hlasovat o vlastních odměnách, odsouhlasili si zastupitelé, že budou měsíčně dostávat 830 korun. To se samozřejmě týká jen zastupitelů bez funkcí. Člen rady města má nárok na 2 440 korun, předseda výboru či komise na 2 250 korun a člen výboru nebo komise na 1 920 korun. Vše je v souladu se zákonem o obcích a nedošlo proti minulému období k žádnému zvýšení.
Zastupitele i občany nadzdvihla odpověď Finančního úřadu pro Prahu 1 na žádost občanského sdružení Za Klidný Sever o prošetření dodatečného výběru daně od nájemníků společnosti Byty České Lípa. Čtenáři mi prominou ten výraz, ale nejpřiléhavější charakteristika zazněla i na zasedání: "Ti s námi ale vyjebali!" Cituji: „Správce daně je povinen zachovávat mlčenlivost o tom, co se při daňovém řízení nebo v souvislosti s ním dozvěděl. Z tohoto důvodu Vám nemůžeme sdělit žádné výsledky daňového řízení ve společnosti." Čtyři tisíce občanů České Lípy tak nadále nevědí, jestli od nich jejich nájemce vymáhal peníze oprávněně, či nikoliv.
Více informací v následujících dnech.