Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Světové starožitnosti Jana Dukáta

Archiv

V letošním roce si připomeneme 80. výročí úmrtí Jana Dukáta (1849 – 1926), který prožil čtvrt století svého života v Jablonném v Podještědí.


Umělec širokého rozsahu tvorby zabývající se především modelováním plastik, nádob a rámů v oblasti užitého a dekorativního umění. Pracoval pro četné zahraniční firmy zabývající se výrobou stylových starožitností. Druhou oblastí Dukátovy činnosti byla práce restaurátorská. Pracoval na úpravě oltářů a rekonstruoval štukatérskou práci v řadě kostelů a na zámcích severních Čech. Vytvořil a nechal si patentovat substanci k povrchové úpravě restaurovaných předmětů zvanou elfenit. Precizní umělec, zdatný a podnikavý řemeslník s evropským rozhledem.


Muzeum vystavuje z jeho díla už podruhé. Před třiceti lety byl položen důraz na jeho práci restaurátorskou a dnes se zaměřujeme na tvorbu „světových starožitností“.


Napodobeniny s dávkou romantiky, výtvory rázu antického, renesančního i barokního. Vystavené ukázky předvádějí, jak práce vznikala a jaké byly případné varianty konečného díla. Vystavené dokumenty svědčí o jeho stycích s odběrateli, cestách po muzeích, kde čerpal inspiraci z různých pohlednic a časopiseckých výstřižků.


Dukátova pozůstalost se nachází od roku 1973 ve Vlastivědném muzeu v České Lípě. Doklady k jeho životu a dílu byly uloženy ve Státním okresním archivu v České Lípě.