Dnes je 12. 09. 2024
svátek má Marie

Téma: Stane se ze sídliště Sever českolipský Chánov? (část 11. – Pohled opozičního zastupitele)

Archiv

Pro Městské noviny jste prohlásil, že budete předkládat návrhy na řešení situace na sídlišti Sever. Už máte nějaký takový návrh připravený?


Sídliště Sever bylo jedním z bodů našeho volebního programu. Stalo se předmětem našeho zájmu z důvodu zhoršující se celkové situace na sídlišti po uvalení nuceného konkurzu na bývalého vlastníka – stavební firmu Ralsko. Nový vlastník CPI Group Praha zatím neodpovídá požadavkům na řádného správce. Pokud bychom chtěli srovnat např. stávající model správy bytových domů OSBD Česká Lípa s tímto vlastníkem, tak bychom došli k závěru, že rozdíl v kvalitě nabízených služeb, investic a v komunikaci se zákazníky je propastný. V současné době má starostka města na základě platného usnesení zastupitelstva města, které jsme iniciovali, čtvrtletně informovat zastupitele o aktuálním vývoji bezpečnostní a sociální situace na sídlišti Sever a o probíhajících jednáních s majiteli zdejších domů, s termínem do 31.12.2009. Cílem našich návrhů bude dosáhnout u stávajícího vlastníka standardní formy správy.


Místostarosta Jan Stejskal prohlásil, že možnosti města při řešení vzniklé situace na Severu jsou velmi omezené. Sdílíte jeho názor? 


Nesdílím. Městský úřad by měl v tomto případě především plnit roli nezávislého arbitra, který musí reagovat na stížnosti občanů a musí dbát na dodržování platných zákonů. Jako první vlaštovku v tomto směru vidím kladnou odezvu vedení města z 19.1. tohoto roku na podnět nově vzniklého o.s. Za klidný Sever právě vůči vlastníkovi, kterého formálně představuje společnost Byty Česká Lípa, a.s.


Jak můžete jako opoziční zastupitel pomoci?


Já se domnívám, že jako obyvatel tohoto sídliště problematiku velice dobře znám, a budu účinně napomáhat svým spoluobčanům v prosazování jejich práv.


Nebojíte se, že po vystoupení z koalice a po rozmíšce se starostkou bude problém prosadit cokoliv, byť by to bylo v obecném zájmu?


Domnívám se, že ignorování zřejmého obecného zájmu by především poškodilo samotnou koalici.


Bojíte se osobně, že by Sever mohl dopadnout jako Chánov?


Nebojím. Důvodem k tomuto optimismu je snaha řešit tuto problematiku ze strany vlastníka sídliště. Jedná se především o 12patrové objekty, kterým se ne náhodou mezi místními říká „domy hrůzy“. V nejvíce problematickém objektu 2216 je trvale přítomná bezpečnostní agentura, což místní obyvatelé objektu velice vítají a konstatovali výrazné zlepšení celkového stavu. Podle mých informací se připravuje rozšíření působnosti této agentury v měsíci březnu také na objekt  2217. Těmito postupnými kroky se zřejmě podaří zvládnout alespoň bezpečnostní problémy v těch nejhorších objektech. Ve většině objektů sídliště problémy tohoto typu nejsou. Jsou zde ovšem ale jiné problémy, kterými se rovněž chceme zabývat.


Máte ze Severu nějakou osobní negativní zkušenost?


Osobní negativní zkušenost nemám, když do této zkušenosti nezahrnuji několik návštěv ve výše zmíněných 12patrových domech. Až příliš často však slyším od místních spoluobčanů o řadě násilných přepadení. Zrovna minulý týden jsem slyšel o dalším z řady přepadení, což mě utvrzuje v tom, že zdejší situace není zdaleka v pořádku.


Ještě mám jednu otázku k jinému tématu. Zaujala mě Vaše návštěva v Litoměřicích, kde se provádějí vrty využitelné v budoucnu k ohřevu vody. Zjišťoval jste, jaké jsou v tomto směru možnosti České Lípy?


Zjišťoval jsem samozřejmě možnosti České Lípy a na základě konzultací s odborníky, kteří řídí práce v Litoměřicích, by tento projekt bylo možné vzhledem ke geologickým podmínkám realizovat i v České Lípě. To by ovšem musely být priority města Česká Lípa podobné prioritám města Litoměřice. V tomto směru musím naše spoluobčany zklamat. Jak jsem pochopil z dosavadního nasměrování, tak prioritou našeho vedení stále zůstává nové divadlo na Jeřábkově náměstí.