Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Text prohlášení u příležitosti cyklojízdy

Archiv

Již sedm let požadujeme, aby radní, kterým byla svěřena vláda nad tímto městem, podpořili ke zdraví a k životnímu prostředí šetrnou dopravu, a začali něco dělat také pro pěší a pro cyklisty. Již sedm let poukazujeme na to, že toto město je pro cyklisty velmi nebezpečné… V říjnu oslavíme šesté výročí slavného usnesení zastupitelstva města, které mimo jiné uložilo odboru dopravy začít pracovat na vyznačení cyklopruhů ve městě. Termín byl únor 2002…


Na první pohled by se tedy mohlo zdát, že naše úsilí je marné, a že se vůbec nic nezměnilo. Ale kdepak! Změnilo! Povšimněte si, prosím, tohoto megafonu. Ačkoliv jsme jej donedávna nepotřebovali, museli jsme si jej pořídit, abychom zde, na náměstí, v centru historické části města, slyšeli vlastního slova……..


Pokud si myslíte, že tomu bude alespoň na oficiální oslavy Dne bez aut v České Lípě jinak, můžete si být jisti, že nebude. Zatímco v ostatních městech Evropy jsou v tomto období zcela nebo částečně uzavírána pro automobily celá centra, v České Lípě byla uzavřena pouze jedna, pro automobilovou dopravu zcela bezvýznamná ulička. Tam si, děti, hrajte, ale hlavně - ani na Den bez aut v našem ekologickém městě - nepřekážejte našim autům!


Přesto neztrácíme naději. Nadále věříme, že i radnice v České Lípě jednoho dne zmoudří, a namísto papírových proklamací, vlastních fotografií v cyklistickém oblečku a zbytečného asfaltování turistických stezek začne konečně realizovat Generel cyklistické dopravy ve městě. Jedině tak se dosud pouze překážející a trpění cyklisté stanou rovnoprávnými účastníky provozu. Tento generel nás stál několik milionů, a přesto již pátým rokem leží zapomenut v některém šuplíku jakési kanceláře. Začít by se mohlo například prostým namalováním bílých čar na silnice a chodníky, které by vymezily jízdní pruhy pro cyklisty.


Pouze konkrétními činy se z města aut, kterým dnes Česká Lípa je, může stát město moderní a zdravé, v němž bude možné normálně žít, a z něhož nebudeme muset o víkendu odjíždět nadýchat se zdravého vzduchu a odpočinout si od všudypřítomného hluku.



Za


...Hnutí DUHA Česká Lípa  Mgr. Pavlína Lomičová 


...Tom Chippewa Česká Lípa  Mgr. Zdeněk Šmída 


...Společnost pro trvale udržitelný život PhDr. Miroslav Hudec