Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Tisková zpráva Strany zelených k prodeji pozemků na sídlišti Špičák

Archiv

Pozemek o ploše více než půl hektaru se nachází mezi ulicemi U nemocnice a Bardějovská a částí sběrného městského okruhu. Prodán má být za pouhých 6 milionů korun společnosti Real Invest, kterou vlastní kontroverzní podnikatel Procházka. Podnikatelským záměrem je zde postavit další supermarket, který je honosně nazýván obchodním centrem.


Jsme přesvědčeni, že další obchodní centrum je to poslední, co obyvatelům největšího českolipského sídliště chybí. Prostor, který je v územním plánu určen na občanskou vybavenost, není jistě nutno ukvapeně zastavět. Navíc zde dojde k výraznému zhoršení dopravní zatíženosti ulice Bardějovská, která se stane hlavní příjezdovou komunikací pro zásobování i zákazníky. Kde jsou někdejší argumenty zastánců městského okruhu, že této ulici je třeba dopravně ulevit?


PhDr. Miroslav Hudec, zastupitel za českolipské Zelené, k tomu říká: „Strana zelených není spokojena především s cenou prodávaných pozemků. Zhruba 6 milionů korun, za kterou mají být lukrativní pozemky na okraji centra města a v sousedství nejlidnatějšího sídliště prodány, se nám jeví jako nepřiměřeně nízká. Celistvý, nezastavěný pozemek by byl levný i za dvojnásobek této ceny. Nelze proto vyloučit, že uváděný záměr postavit zde další obchodní centrum je pouze předstíraný a že ve skutečnosti jde o skrytou pozemkovou spekulaci.“


Ostudné je, že město se navíc dobrovolně zavázalo ke smluvní pokutě 1 milionu korun při nedodržení podmínek kupní smlouvy nebo při odstoupení od ní. Čí zájmy tedy hájí místostarosta Stejskal, který zmíněný záměr předkládá do zastupitelstva města?


Kontakt:


Mgr. Jitka Lukášková, tel. 775 164 900


PhDr.Miroslav Hudec, tel. 731 974 177