Dnes je 10. 09. 2024
svátek má Irma

V Boru chtějí bazén

Archiv

Sdružení získalo od občanů města více než 3 200 podpisů. Jeden z organizátorů petice Ing. Petr Kaplánek si uvědomuje, že peníze jsou problémem, ale upozorňuje také na možnost získaní dotací nejen z ČR, ale i z EU. Dále předkládá možnost získání finančních prostředků z privatizace obecního majetku.


Sdružení si klade za cíl např. přesvědčovat veřejnost i zastupitele o potřebnosti bazénu a chce být také nápomocno při zadání studie a projektu.


Místostarosta Jindřich Mareš sdělil, že Město Nový Bor je samozřejmě myšlence výstavby bazénu nakloněno, avšak musí také počítat s tím, z jakého zdroje by se případný projekt financoval.


Podle předběžných propočtů by výstavba bazénu na slušné úrovni stála kolem 120 milionů korun. Roční dotace by se na náklady, zaměstnance i údržbu bazénu pohybovaly kolem 5,8 milionů korun, přičemž pravděpodobný výnos by dosahoval maximálně 1 milionu. Město Nový Bor by bylo nuceno dotovat bazén ročně 4,8 milionu korun.


„Výstavba bazénu by při dnešní finanční situaci města ochromila veškeré aktivity, opravy a údržbu v Novém Boru. Nebylo by možné poskytovat granty, opravovat silnice, chodníky a osvětlení. Pravděpodobně by nezbývalo ani na zimní a letní údržbu silnic. Samozřejmě se ale budeme snažit občanům města vyjít vstříc a hledat jiné možnosti financování, např. z dotací ministerstva, kraje, ale i Evropské unie. Velmi si vážíme toho, že nám Sdružení pro výstavbu krytého bazénu nabídlo pomoc při řešení projektu. Cíle sdružení i přání občanů jsou pro nás velmi podnětné a věřím, že najdeme společné řešení tohoto problému,“ sdělil místostarosta.


Zastupitelstvo města se celou věcí zabývalo na svém jednání 30. května a uložilo Odboru rozvoje města ve spolupráci s komisí rozvoje města a sdružením pro výstavbu bazénu zpracovat základní zadání pro výstavbu bazénu.