Dnes je 01. 10. 2024
svátek má Igor

V České Lípě působíme již pět let

Archiv

Nedávno bylo na Euroškole za přítomnosti prezidenta Klause slavnostně zahájeno vysokoškolské studium v České Lípě. Někdo z našich čtenářů namítl, že vysokou školu už v Lípě již několik let máme. Myslel tím Akademii J.A. Komenského. Jak to tedy je z Vašeho pohledu? Jak dlouho je v našem městě vysoká škola?


Vysoká škola J. A. Komenského, se sídlem v Praze, vznikla v roce 2001 jako soukromá vysoká škola neuniverzitního typu a k tomuto datu se vztahuje i vznik Konzultačního střediska v České Lípě. V České Lípě působíme tedy již pět let.


Kdo se o studium nezajímá, možná většinou nechápe organizační strukturu Akademie. Můžete nám ji ujasnit?


Akademie je občanské sdružení a  jejím hlavním posláním je podílet se na rozvoji a realizaci systému vzdělávání dospělých v širokém spektru vědních oborů i zájmových oblastí. Vysoká škola vznikla nebo spíše zakladatelem bylo právě občanské sdružení Akademie J. A. Komenského. Sice se v průběhu času právní forma VŠ změnila, ale stále je součástí Akademie J. A. Komenského.


Mají zájemci možnost získat v České Lípě vysokoškolský titul?


Vysoká škola jako taková má celkem čtyři bakalářské obory a dva magisterské. V České Lípě zabezpečujeme a zájemci mají možnost vystudovat bakalářský obor Vzdělávání dospělých a navazující magisterský obor Andragogika.


Asi tuším, jaké odpovědi se dočkám, ale dá se titul od Vás srovnávat s titulem ze státních univerzit?


Samozřejmě. Jediný rozdíl mezi námi a státní školou je, že my jsme škola soukromá, a platí se tudíž u nás školné.


Co nabízíte dále?


Rozsah činnosti Akademie J. A. Komenského je poměrně velký a výčet by byl dlouhý. Ale ve stručnosti: zájemci se mohou u nás zdokonalit po jazykové stránce, po odborné stránce v řadě rekvalifikačních kurzů (akreditované MŠMT ČR, získat mezinárodně uznávané jazykové certifikáty atd.). V rámci konzultačního střediska a vysoké školy nabízíme různá pedagogická studia jako např. pedagogické studium pro učitele, vychovatele, pedagogy volného času atd.


Jakým způsobem získáváte studenty? Jaký je o studium zájem?


Studenty získáváme především propagací školy, tj. inzercí atd. Pořádali jsme i setkání s rektorem VŠ panem Doc. PhDr. L. Chaloupkou, CSc. Tohoto setkání se zúčastnil i hejtman pan Petr Skokan. Ale dnes můžeme říci, že propagaci nám začínají provádět i naši úspěšní absolventi. O studium je opravdu velký zájem. V letošním akademickém školním roce jsme dokonce otevřeli dvě třídy bakalářského studia.


Hodně se zviditelňujete různými přednáškami, které bohužel nejsou  hojně navštěvovány. Nevyplatilo by se je například pořádat v jiných prostorách? Napadla mě například hudebna "mého" gymnázia. Přiblížili byste se vlastně největší skupině potenciálních zájemců.


Je to opravdu škoda, že účast na těchto akcích nebývá velká. Zamrzí to o to víc, že Českou Lípu navštívila již řada významných osobností, které není zrovna lehké sehnat. Sice si nemyslím, že malá účast na těchto akcích je dána místem pořádání, ale o Vašem návrhu a nabídce určitě budeme přemýšlet.


No, já Vám to moc nabízet nemůžu, ale už mě to několikrát napadlo, když jsem vyzvídal, jestli někdo ze školy jde … a nakonec to málokdy někomu vyšlo. Jakou přednášku jste si nejvíce užila Vy konkrétně? Chodíte na všechny?


 Všechny přednášky, které u nás doposud proběhly, jsem opravdu nenavštívila. Vybírám podle tématu, které mne osloví. Protože, jak jsem řekla, vybírám podle tématu, nemůžu tedy ani hodnotit, která byla lepší nebo která mě více zaujala. To se opravdu nedá. Jen snad, všechny mi něco daly. -------------------------


Bc. Eva Čechová se narodila v České Lípě, je vdaná a má dceru Je absolventkou Střední ekonomické školy a absolventkou VŠ - bakalářský obor Vzdělávání dospělých, nyní dokončuje studium magisterské. Je ředitelkou a statutárním zástupcem Akademie J. A.Komenského a vedoucí Konzultačního střediska VŠJAK Praha.