Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

V Libereckém kraji jde do voleb méně kandidátů, ale více žen

Archiv

Úbytek jde především na vrub mužů, kterých ubylo nejvíce na Liberecku. Žen naopak nepatrně přibylo a i díky tomu výrazně posílily - tvoří třetinu kandidátů. Novináře o tom dnes informoval ředitel krajského úřadu ČSÚ v Liberci Ladislav Knap.


V Libereckém kraji se bude o přízeň voličů ucházet 14 stran, koalic nebo hnutí, což je o dvě méně než v roce 2004. Více než třetina kandidátů se krajských voleb zúčastnila už před čtyřmi lety. Kandidátů může ale ubývat, až do voleb mají možnost z kandidátky odstoupit. Už také oslabila kandidátka sdružení Starostové pro Liberecký kraj, ze které odstoupil čtyřiatřicetiletý Martin Prokeš. "Máme informace, že chce odstoupit ještě jedna kandidátka tohoto sdružení, svou rezignaci ale zatím oficiálně nedoručila," dodala Stanislava Riegerová z libereckého ČSÚ.


Více než polovina kandidátů je ve věkové skupině od 40 do 60 let a ve srovnání s rokem 2004 výrazně přibylo kandidátů nad 60 let. V této věkové kategorii jich je letos více než pětina, ještě před čtyřmi lety přitom představovali senioři je necelých 12 procent kandidátů. "Vysoký podíl seniorů se také odrazil v průměrném věku kandidátů, který překročil 49 let, přitom v roce 2004 byl o téměř tři roky nižší," dodal Knap. Vysoký podíl seniorů podle Knapa odráží celkový trend ve společnosti, kde seniorů přibývá a populace stárne.


Nejvyšší věkový průměr mají kandidáti z Jablonecka, naopak nejnižší ze Semilska. Z Jablonecka pochází nejstarší kandidátka, kterou je sedmaosmdesátiletá důchodkyně Ludmila Pešková z Železného Brodu, která kandiduje za Sdružení pro republiku - Republikánskou stranu Československa. Nejmladšími kandidátkami jsou také ženy - dvě studentky - Kateřina Mertová z České Lípy, která kandiduje za Stranu důstojného života, a Veronika Miňovská z Turnova, jež se o místo v zastupitelstvu uchází za koalici Národní socialisté a rozumní.


V roce 2004 se v krajských volbách ucházelo o přízeň voličů 16 stran, koalic a hnutí, za něž kandidovalo 649 lidí, z toho 27,3 procenta tvořily ženy. Volby tehdy vyhráli občanští demokraté. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu získali 22 křesel a vytvořili koalici s ČSSD, která má šest mandátů. V opozici je deset krajských zastupitelů z KSČM a sedm ze Strany pro otevřenou společnost (SOS). Nikdo jiný se do libereckého zastupitelstva nedostal.