Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

V Libereckém kraji je pravděpodobná další spolupráce ODS a ČSSD

Archiv

V prvním volebním období se spojili se čtyřkoalicí, v tom končícím už ale vládli samy. Strana pro otevřenou společnost, která dopadla lépe než sociální demokraté, skončila po volbách v opozici stejně jako komunisté.


"Je pravděpodobné, že kvůli problémům v ODS a ČSSD obě tyto strany v zastupitelstvu oslabí, což zřejmě vynese hlasy dalším stranám," řekl Zbořil. ODS ale věří, že skončí s ještě lepším výsledkem než před čtyřmi lety, kdy díky hlasům více než 36 procent voličů získala v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu 22 mandátů.


Zbořil má jiný názor: "Sílí nespokojenost lidí s politikou ODS i ČSSD, což by mohlo pomoci komunistům." Už před čtyřmi lety skončila KSČM jako druhá nejsilnější, když ji podpořilo téměř 16 procent voličů. Získala tak deset mandátů.


V Libereckém kraji se letos o místa v zastupitelstvu uchází 14 stran, koalic a hnutí, což je o dvě méně než v roce 2004. Do voleb jdou všechny čtyři strany, které se před čtyřmi lety dostaly do krajského zastupitelstva. Všechny jsou v zastupitelstvu už od začátku a mají velké šance se tam znovu dostat. Podporu voličů by mohli získat také Zelení, Koalice pro Liberecký kraj složená z SNK ED a KDU-ČSL a také zcela nové hnutí Starostové pro Liberecký kraj.


Politolog připouští, že by ODS v krajských volbách mohl pomoci konflikt hejtmanů s vedením strany. V Liberci ale hejtman Petr Skokan v krajských volbách nekandiduje. Na postu lídra ho nahradil jeho náměstek Radim Zika. Skokan, který je podle nedávného průzkumu STEM mezi hejtmany pátým nejoblíbenějším, se uchází o post senátora na Českolipsku. Jeho šance na zvolení jsou podle Zbořila ze sedmi kandidátů zřejmě největší. "Rozhodovat se ale bude zřejmě až ve druhém kole," poznamenal politolog.


Na Českolipsku se o post senátora uchází celkem sedm kandidátů. K výrazným osobnostem patří také kandidát SNK ED novoborský podnikatel a majitel sklárny v Harrachově František Novosad, známý českolipský ekolog Miroslav Hudec, jehož do voleb vyslala Strana zelených nebo komunistický kandidát a krajský zastupitel Miloš Tita. Současný senátor za ODS Karel Tejnora mezi kandidáty do Senátu není.