Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Ve volební kampani je i kamarád do deště a hořící lavice

Archiv

Voliči dostávají prezervativy s česko-anglickým a napůl obrázkovým zeleným nápisem Miluji SZ. V Liberci potkávají dívky ve škraboškách s podobiznou Michaela Vraného, lídra kandidátky KDU-ČSL a SNK ED. ČTK to zjistila v terénu a z oficiálních stranických zdrojů.


"Masky jsou levnější varianta než billboardy. Děvčatům ale příliš neseděly, a tak místo nich dostala trička s fotografiemi," řekl Vraný. Ziku na předvolebních internetových stránkách ODS chválí kromě ředitelů nemocnice, památkového ústavu, zoologické zahrady a předsedy regionální agrární rady i herec Lukáš Vaculík. "Radim je kamarád do deště. I pro vás," ubezpečuje obyvatele Libereckého kraje Vaculík. Film Kamarád do deště, v němž Vaculík ztvárnil se Sagvanem Tofi hlavní role, se stal na konci éry komunistického režimu velkým trhákem.


Starostové pro Liberecký kraj se vydali do učebny chemie na čele s Michaelem Canovem. Ke starostování v Chrastavě ještě učí chemii na střední škole. Neškodnou ohnivou show předvádějí na internetových videozáběrech jako příspěvek k podpoře technických oborů. Hnutí nazpívalo i svou volební hymnu a jeho členové krmili živého medvěda na zámku v Zákupech. Návštěvou šelmy upozorňovali na neprůhledné rozdělování peněz z veřejných rozpočtů, označované za porcování medvěda.


Strana zelených rozdává mladým párům prezervativy se zeleným srdíčkem. "V našem programu se zaměřujeme i na plánované rodičovství a prezervativy k němu patří," vysvětlil člen SZ a kandidát do Senátu Miroslav Hudec. Lídrové ČSSD točí ve městech a obcích zadarmo pivo. O přízeň žen se ucházejí růžemi.


Komunisté používají k předvolební agitaci pivní tácky. Píšou na nich, že v hospodách se problémy nevyřeší, a vyzývají lidi k účasti ve volbách. "Tácky roznášíme právě po restauracích, ale rozšiřujeme i na mítincích," uvedla krajská předsedkyně KSČM Dana Lysáková.


Strana pro otevřenou společnost natiskla na předvolební leták se svým programem i sudoku. Kdo sudoku správně vyluští, obdrží vstupenku do IQ parku v libereckém Centru Babylon.


Kromě sociálních demokratů spoléhá v kampani na pivo rovněž František Novosad, kandidát SNK ED do Senátu ve volebním obvodu 36 Česká Lípa. Majitel sklárny, pivovaru a pivních lázní slíbil dovézt nákladní auto lahvového piva do města nebo obce, kde mu dají nejvíce hlasů. Novosadův protivník Petr Skokan (ODS) obdarovává obyvatele mapou s cyklotrasami na území svého volebního obvodu. K mapě patří i naučný text s obrázky "Obojživelníkům hrozí vyhynutí! Chraňte skokany s Petrem Skokanem".


Nejvíce peněz vložila do volební kampaně ODS - přibližně tři miliony korun. Dva miliony jsou určeny pro krajskou kampaň. ČSSD dostala na krajskou kampaň z pražského ústředí přibližně milion Kč. Její kandidát do Senátu, místostarosta Doks Karel Kapoun, dostal od strany 200.000 a přidal k nim svých asi 50.000 korun. Komunisté použijí na oboje volby asi milion korun, většina z nich přitom jde na krajskou kampaň. Rozpočet SOS tvoří 1,5 milionu korun, třetina je určena na senátní kampaň. Zelení na krajské volby získali 600.000 korun a na senátní kampaň pro psychologa Miroslava Hudce 180.000 korun. Nezávislí starostové za kraj náklady na kampaň odhadují na 1,2 milionu korun. Koalice KDU-ČSL a SNK ED odhadla své výdaje zhruba na milion korun.


Kuriozity lemovaly také minulé krajské volby. Předsedkyně dozorčí rady Centra Babylon a jednička na kandidátce Strany zdravého rozumu Lidie Vajnerová slíbila bezplatnou návštěvu akvaparku všem obyvatelům měst a obcí, kde strana získá nejméně pět procent hlasů. Nakonec se tam mohlo vykoupat zadarmo zhruba 5000 lidí. Strana ale do krajského zastupitelstva nepronikla. Vajnerová letos vede do voleb Stranu pro otevřenou společnost.


Jednička na kandidátce ČSSD v minulých krajských volbách Vít Příkaský zakomponoval do svého předvolebního slibu umění. "Za každý mandát, který získáme navíc oproti předchozím krajským volbám, namaluji obraz, vydražím ho a peníze věnuji na dobročinné účely," prohlásil před čtyřmi lety Příkaský. ČSSD si však ve volbách 2004 ve srovnání s rokem 2000 pohoršila.


V krajském zastupitelstvu nyní působí ODS, ČSSD, KSČM a SOS. Vládnoucí koalici tvoří ODS a ČSSD. Odborníci přisuzují ve volbách ještě šance koalici lidovců s SNK ED, Straně zelených a Nezávislým starostům za kraj.