Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Vísecká rychta v Kravařích je připravena na turisty

Archiv

Na rychtě byla v loňském roce takto instalována výstava čepců. Tato výstava se těšila velké pozornosti návštěvníků, takže zůstala i letošní rok. Stejně tak je tomu i s jediným exemplářem českolipského kroje. Ten byl uměle vytvořen v letech 1946-47 paní Zdeňkou Gogelovou. 


Na letošní rok jsou připraveny pro návštěvníky dvě novinky. V prostoru bývalé konírny je instalována malá výstava „Z historie praní prádla“. Cílem výstavy není podrobný vývoj pracího náčiní, ale pouze představení sbírkových předmětů souvisejích s praním prádla z našich depozitářů. Z vystavených exponátů i doprovodných textů však návštěvníci snadno pochopí, že praní prádla nebylo jednoduchou záležitostí. Na výstavě samozřejmě nemohou chybět klasické necky s valchou. Řada návštěvníků se nad valchou pousměje a v duchu ji zařadí někam do pravěku. Jde však o vynález poměrně mladý, který praní prádla velmi ulehčil. Běžně se valcha používala ještě v padesátých letech 20. století. Návštěvníci si pak mohou prohlédnout také pračku s pracím křížem značky TRIUMF, kterou v padesátých letech 20. století vyráběl podnik Moravskoslezské pily v Šumperku. Více však již neprozradím. Snad jen, že dosavadní ohlasy na tuto výstavu jsou kladné. Řada žen si ještě vybavila, jak namáhavou činností bylo praní prádla. V dnešní době, kdy se prádlo hodí do automatické pračky, si to již mladší generace nedokáže ani představit.


Druhá novinka je zaměřena především na muže. Jde o ukázku zemědělských strojů, které si mohou návštěvníci prohlédnout za objektem rychty. Exponáty pocházejí rovněž z depozitářů muzea. Exponáty rámcově přibližují zemědělské práce v průběhu celého roku od přípravy půdy přes setí až po sklizeň. Návštěvníci mohou obdivovat např. secí stroj firmy Edelweis či sekačku značky KRUPP.


Drobné změny prodělala i stávající expozice lidového bydlení. Po březnové potopě prodělal změny především černá kuchyně. Postupně dochází také k restaurování vystavených exponátů. Především lidového malovaného nábytku. Někteří návštěvníci totiž nerespektují zákaz dotýkat se vystavených exponátů. Snaží se otevírat skříně a truhly a tak vlastně nábytek poškozují. Jednak stírají ochraný nátěr a čas od času dokonce ulomí i nějaký ten kousek. Dřevěný model zvoničky na Ladech byl natolik poničen, že se musel odvézt. Jediné štěstí, že takovýchto bezohledných návštěvníků je minimum. V pokladně pak čekají na návštěvníky nejen upomínkové předměty, ale i odborné publikace. Velké oblibě se těší především turistické známky, které se snad prodávají nejvíce. Pozornost si však zaslouží např. publikace Církevní rok a lidové obyčeje od Vlastimila Vondrušky. Nejen pro mládež jsou připraveny pracovní listy, které si návštěvníci mohou doplňovat v průběhu prohlídky, a pokud zodpoví správně všechny kolonky, zůstane jim po prohlídce zajímavý materiál o životě na vesnici. Zájemci o lidovou architekturu mají k dispozici i dva videosnímky, které jim na požádání pustí personál rychty. Co dodat na závěr? Přijďte, nebudete litovat.