Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Výzva ke spolupráci aneb jak pokračuje kauza Topoly v Zákupech?

Archiv

Vážení spoluobčané!



Je mojí povinností vás seznámit s obsahem výzvy ke spolupráci, kterou jsem zaslala z pověření rady města občanským sdružením, jejíž hlavním cílem je ochrana životního prostředí. Tuto výzvu, zaslanou občanskému sdružení Zákupská iniciativa ,o. s., a stejnou i společnosti Pro trvale užitečný život v České Lípě, otiskuji v plném znění. Vážení, sami posuďte, kdo pochopil naši výzvu a chce skutečně jako odborník ve věci ochrany životního prostředí občanům Zákup pomáhat, a kdo předem ve své odpovědi odmítá jakékoliv podněty k nalezení společné cesty a naplnění společných cílů.



         V Zákupech dne 29. 11. 2007



Věc: Výzva ke spolupráci.



Z pověření Rady města usnesením č. 209/07 ze dne 31. 10. 2007 se na Vás, pane předsedo, obracím s požadavkem na vzájemnou spolupráci k naplňování společných cílů v ochraně životního prostředí Města Zákupy. Vaše Sdružení si v článku 3 stanov klade za cíl chránit přírodu, krajinu, životní prostředí a památky, dále rozvíjet aktivity za účelem udržení a ochrany přírody. Město Zákupy v souladu s Rozhodnutím České inspekce životního prostředí Oblastního inspektorátu Liberec provedlo náhradní výsadbu v určené lokalitě přímo ve Městě Zákupy a druhou část požadavku stanových ve výše zmíněném rozhodnutí provede po dokončení akce „Regenerace sídliště - oprava komunikací v Nových Zákupech". Finanční náročnost na splnění náhradní výsadby lze zdokladovat cenovými nabídkami. Obracím se tedy na Vás, s výzvou o finanční příspěvek, případně o aktivní podíl ze strany Sdružení k získávání finančních prostředků k naplňování společných cílů. Pokud jste již zvláštní iniciativy provedli výsadbu zeleně, nebo jinou formou aktivní činnosti naplnili cíle stanovené Vaším Sdružením, žádám o podání zprávy a případné vyčíslení vzniklých nákladů z tohoto prokazatelného aktivního přístupu ke zlepšení a trvalého udržení dobrého životního prostředí ve Městě Zákupy.



Věřím, že společným úsilím a konkrétními kroky budeme v následném období společně přispívat k ochraně životního prostředí.    


Miloslava Hudaková - starostka města



Odpovědi na výzvu



Občanské sdružení Zákupská iniciativa, o. s.



Z pověření členské schůze občanského sdružení Zákupská iniciativa, o. s., si Vám dovoluji, paní starostko, odpovědět na Vaši výzvu ke spolupráci a zároveň na Vaši žádost – výzvu – o finanční příspěvek na náhradní výsadbu zeleně, kterou Městu Zákupy uložila Česká inspekce životního prostředí v Liberci za porušení povinnosti uložené rozhodnutím Krajského úřadu Libereckého kraje ze dne 12. 1. 2005. Toto rozhodnutí ukládalo Městu Zákupy vysadit celkem 97 ks dřevin za 37 nelegálně a 69 legálně pokácených topolů na stadionu v Zákupech.



Jsem opravdu potěšena, že jste si prostudovala naše stanovy. Jistě jste si také při jejich důkladném čtení  povšimla, že v článku 2 (umístěném hned nad Vámi zmiňovaným článkem 3) je popsán charakter sdružení. Sdružení Zákupská iniciativa, o. s., je dobrovolným neziskovým sdružením  občanů a jeho příjmy tvoří dary, účelově zaměřené granty, dotace a příjmy z neziskové činnosti. Výdaje jsou pak zaměřeny na uskutečňování cílů sdružení uvedených v článku 3, jak správně uvádí Vaše žádost. Z výše uvedeného vyplývá, že občanské sdružení není nadací, není žádnou příspěvkovou nebo jinou organizací zřízenou městem. Nepodléhá žádnému ústřednímu vedení, ani centrálnímu řízení, a proto nemá povinnost se Radě města Zákupy  zodpovídat ohledně svojí činnosti nebo hospodaření. Ta doba, doufám, i v Zákupech, skončila 17. listopadem 1989.



Přesto z pověření členské schůze vyhovím Vaší žádosti a ohledně Vaší starosti o naplňování cílů sdružení Vám ráda odpovím. Zákupská iniciativa se od svého založení v roce 2002  účastnila mnoha správních řízení, ve kterých se snažila o ochranu přírody, životního prostředí a památek. O svých aktivitách informovala pravidelně v Zákupském zpravodaji až do Vašeho nástupu na místo starostky. Namátkou bych jenom připomněla, že jsme se rozhodující měrou zasadili o zastavení neregulované skládky odpadů v katastru města, aby se Zákupy nestaly posléze smetištěm Evropy, což se již na mnoha místech republiky děje. V mnoha správních řízeních jsme využívali práva daného zákonem vyjádřit se například ke zvýšenému objemu nákladní přepravy vedoucí památkovou zónou Zákup, k černým stavbám nebo ke zbytečnému kácení dřevin. Zasazovali jsme se o to, aby ekologická újma, způsobená kácením stromů, byla plně kompenzována podle nařízení odboru životního prostředí Krajského úřadu Libereckého kraje.



Od roku 2004 se sdružení zaměřilo především na opravy drobných památek. Jako první jsme nechali opravit skalní výklenek u Svitávky a osadili ho kovanou mříží a křížkem. Je uveden v Almanachu 2002-2004 vydaném sdružením Drobné památky severních Čech, se kterým na obnovách spolupracujeme. Je umístěn hned za mostem u silnice směrem na Kamenici u Zákup a  informační tabule zde hlásá, že byl obnoven Městem Zákupy.  Jen pro úplnost dodávám, že skalní výklenek byl za účasti představitelů KSČM vysvěcen, a nám přišlo tehdy velmi líto, že jsme neobdrželi pozvánku na tento happening.



Jako druhou jsme opravili v roce 2006 kapličku v polích za fotbalovým hřištěm v Kamenici u Zákup (parcela č. 436). Ještě v tomto roce jsme renovovali další kapličku v polích za Kamenicí u Zákup (parcela č. 460). Pracovně jsme se podíleli také na opravě kapličky v Šidlově. V příštím roce budeme opravovat za podpory obecního úřadu ve Velenicích zbořenou kapličku naproti penzionu Hubert. Minimální předpokládané náklady budou 50 000 Kč. K dnešnímu dni sdružení Zákupská iniciativa, o. s., vydalo na účasti ve správních řízeních a na obnovu drobných památek v přímých nákladech více než 120 000 Kč. Vlastní práci a hodnotu práce dobrovolníků nepočítáme.



Věřím, paní starostko, že tímto podaná zpráva o naplňování cílů stanovených naším sdružením uspokojí a uklidní Vás i Radu města. S lítostí Vám však musím sdělit, že naše cíle určitě nejsou společné, a vzhledem k Vašim dosavadním postojům i vztahy budou s největší pravděpodobností antagonistické. Rada města v čele s Vámi si  při svém manažerském způsobu vedení radnice jistě lehce poradí s financováním a organizací výsadby zeleně na území Zákup. V případě nedostatku pracovních sil doporučuji obrátit se na TJ Zákupy. Její předseda pan Machačka v řízení o pokácení topolů ve stanovisku TJ  z 14. 10. 2004 (čj.1909) přislíbil vysázení nových stromů členy TJ. V případě fatálního nedostatku financí navrhuji, aby byla do rozpočtu města vrácena částka 200 000 Kč, kterou muselo Město Zákupy zaplatit za nezodpovědné jednání deseti zastupitelů. Ti úmyslně a vědomě odhlasovali protiprávní kácení topolů, ačkoliv věděli, že městu hrozí vysoká pokuta (viz. usnesení z 15. veřejného zasedání zastupitelstva Města Zákupy č. 58/04 a zápis z tohoto zasedání). Výmluva, že tehdy jednali ve jménu obecního blaha, nemůže obstát. Stadion byl zkolaudován v prosinci 2004 a stromy se kácely po 12. 1. 2005. Ten samý postup navrhuji u nově uložené  pokuty Českou inspekcí životního prostředí v Liberci ve výši 80 000 Kč za neprovedenou náhradní výsadbu za tytéž pokácené topoly (termín náhradní výsadby byl do 30. 10. 2005). Zodpovědnou osobu nebude jistě těžké dlouho hledat. 


S pozdravem Ing. Hana Kučerová



Společnost pro trvale udržitelný život (STUŽ), Českolipská regionální pobočka se sídlem Střelnice 2286, Česká Lípa



Vážená paní
Miloslava Hudaková
Starostka Zákup
Borská 5
471 23 Zákupy
                                                    V České Lípě  dne 11. 12. 2007   



Věc: odpověď na dopis z 29. 11. t. r



Vážená paní starostko,
děkuji Vám jménem svým i jménem členů regionální pobočky STUŽ za Váš dopis. Vážíme si Vaší nabídky spolupráce v oblasti ochrany přírody a krajiny a těší nás, že v tomto jsou naše zájmy společné. Pevně věříme, že se to projeví i v oblasti praktické. Z naší strany můžeme v konkrétních případech nabídnout pomoc například při posuzování zeleně, při určování vhodného stanoviště k vysazení těch či oněch druhů dřevin a podobně. Samozřejmě, podle našich možností, protože většina z nás má své občanské povolání, mnohdy  i časově velmi náročné, někteří jsme zastupiteli města a vykonáváme i  řadu dalších společenských činností.  Bylo by proto  nutno domluvit se v každém jednotlivém případě zvlášť.



Pokud jde o finanční pomoc, zde jsme limitováni ještě mnohem více než i ta nejmenší a nejchudší obec. Nedisponujeme jinými prostředky než svými vlastními. Jediným příjmem pobočky jsou členské příspěvky, což je částka naprosto zanedbatelná pro účely Vámi navrhované. I náklady spojené s naší činností si  většinou hradíme sami. Proto, i když bychom Vám na péči o zeleň a životní prostředí rádi přispěli, nemůžeme tak z výše uvedených důvodů učinit.



Nedostatek finančních prostředků na výsadbu nové zeleně lze ale kompenzovat i důsledným využíváním  § 9, odst.1 zákona 114/1992 Sb., který umožňuje ukládat žadateli o kácení dřevin náhradní výsadbu, jejíž rozsah závisí jen na úvaze správního orgánu. To znamená, že i za povolení  skácení jediného stromu, zejména pokud by tím vznikla větší ekologická újma, je možno nařídit žadateli i rozsáhlejší náhradní výsadbu na určeném místě   a určených druhů dřevin. Další možností, jak získat peníze na zeleň, je třeba grantová činnost a různé dotační tituly. Určitě by se i ekonomicky vyplatilo nechat proškolit pro tuto činnost některého z úředníků radnice.



Přesto, že Vám v tomto bodě nemůžeme podat příznivější zprávu, věříme, že případná vzájemná  spolupráce může hodně pomoci ke zlepšení péče o zeleň, přírodu a krajinu a tím i o zkvalitnění života zdejších obyvatel.                


      Miroslav Hudec, Statutární zástupce českolipské reg. pobočky STUŽ


------


Materiál jsme vydali bez dalších úprav a se svolením Jiřího Šimka, redaktora Zákupského zpravodaje