Dnes je 01. 10. 2024
svátek má Igor

Zaměřeno na evropské šelmy

Archiv

Na vlastní oči zde zájemci uvidí jedinečné snímky šelem, kterých v evropské přírodě ubývá rychlým tempem a život některých druhů visí už opravdu na vlásku. K těm kriticky ohroženým patří především rys iberský, druhá nejvzácnější šelma Evropy a jediná kočkovitá šelma, zařazená v Červené knize živočichů mezi druhy kriticky ohrožené vyhubením.


V současnosti zbývá na naší planetě pouze kolem 120 posledních jedinců rysa iberského, žijících jen na několika málo místech Španělska a Portugalska.


Také největší kunovitá šelma na světě – rosomák – to nemá s lidmi lehké, v Evropě byl tento samotářský tvor vytlačen až do nehostinných severských pustin.


Do podobně odlehlých míst se museli před člověkem uchýlit i evropští medvědi hnědí a vlci. Vydry říční a norci evropští zase doplácejí na svůj krásný kožíšek a jsou loveni i přes řadu zákonů na jejich ochranu. Kromě působivých fotografií těchto krásných a vzácných šelem se návštěvníci výstavy seznámí i s nejrůznějšími zajímavostmi z jejich života. Ty jsou prezentovány formou knihy, v níž je vyhrazeno i místo pro názory příchozích na problematiku života šelem na našem zalidněném kontinentu.


Výstava „Zaměřeno na evropské šelmy“ je pro vás otevřena denně od 9 do 17 hodin v Městském informačním centru Sulawesi na Teplické ulici v Děčíně IV.