Dnes je 19. 09. 2024
svátek má Zita

Zítra vypukne tradiční Festival duchovní hudby

Archiv

Festival duchovní hudby zaznamenal v posledních letech značný vývoj. V prvním ročníku, v roce 2000, se tento festival nesl v duchu od gregoriánského chorálu po hudbu soudobou. Následující ročník, tedy rok 2002, se mohl pyšnit především žánrovým a reportoárovým rozšířením, ale také počtem samotných koncertů. Rok minulý poté vynikal českou hudbou, v druhé linii bylo poté téma Evropa svatých.


V letošním roce, kdy probíhá tedy již 4. ročník festivalu, se koncerty odchýlí od svých tradičních pravidel. Festival se uskuteční již rok po svém minulém ročníku, tzn. zkrátí se tak dvouletý interval této kulturní akce. Navíc bude v letošním roce slyšet nejen hudba klasická, duchovní, ale také hudba světská. 8. září bude Festival duchovní hudby slavnostně zahájen ve Filipově u Rumburku, v bazilice Panny Marie. Zahajovací koncert bude v letošním roce originální a je určen nejenom pro všechny milovníky vážné hudby, ale také pro ty, kdo mají rádi jazz. Protagonistou tohoto koncertu bude známý Jiří Stivín. V České Lípě se pak koncerty uskuteční 14. září, kdy proběhne koncert v Biberově síni, nebo také 22. a 29. září a rovněž 6. října, tentokráte v Bazilice všech svatých.


„Pro město Česká Lípa je veliká čest, že se může podílet na realizaci této ojedinělé kulturní akce. Pro samotné město je to pak výborná prezentace, dostáváme se tak do širokého povědomí lidí, kteří milují nejenom tento hudební žánr,“ uvedla starostka České Lípy Hana Moudrá, která si nenechá ujít ani zahajovací koncert ve Filipově.