Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Zpráva o vývoji dopravní nehodovosti v Libereckém kraji za rok 2006

Archiv

Počet dopravních nehod zůstává v kraji stále vysoký. Nejtragičtější následky měla dopravní nehoda dne 18. 02. 2006 ve 20:15 hod. na sil. I/13 (214,5 km) v obci Arnoltice, okr. Liberec, kde odbočoval 19tiletý řidič s vozidlem Fiat Panda vlevo k domu čp. 118, za ním jedoucí 23letý řidič s vozidlem VW Golf, v důsledku nepřiměřené rychlosti jízdy nestačil na vzniklou situaci včas reagoval a narazil do levého boku odbočujícího vozidla, které bylo nárazem odhozeno mimo pozemní komunikaci, do oplocení domu. Při nehodě byl usmrcen řidič vozidla Fiat a dva jeho spolujezdci na zadním sedadle (18ti a 20tiletý), spolujezdkyně na předním sedadle vozidla Fiat utrpěla lehké zranění. Řidič vozidla VW Golf nebyl zraněn. Alkohol nezjištěn. Hmotná škoda cca 60.000,- Kč.


„Nehody, při kterých došlo k usmrcení osoby, byly ve 40 případech zaviněny řidiči motorových vozidel, ve 2 případech řidiči nemotorových vozidel a ve 3 případech chodci. V Libereckém kraji bylo v roce 2006 při dopravních nehodách usmrceno jedno dítě (do 15 let) a to jako spolujezdec v osobním vozidle,“ uvedl Vladimír Richter.


Rozborem počtu usmrcených osob při dopravních nehodách bylo zjištěno, že zahynulo 7 chodců, 4 cyklisté, 4 motocyklisté, 12 řidičů osobních vozidel, 3 řidiči nákladních vozidel a traktorů a 12 spolujezdců ve vozidlech.


„Došlo k 7,0% nárůstu počtu usmrcených osob (3 osob) při dopravních nehodách, k 3,5% nárůstu počtu dopravních nehod (1 nehoda) zaviněnými dětmi – chodci při dopravních nehodách v daném období na území Libereckého kraje,“ doplnil.


Zpráva dále obsahuje informace o zkouškách žadatelů o řidičské oprávnění v Libereckém kraji, přestupcích účastníků silničního provozu a přehled míst s častým výskytem dopravních nehod. Rada kraje dále projednala Koncepci BESIP v Libereckém kraji a aktualizovanou Analýzu stavu dopravy na území Libereckého kraje.