Dnes je 01. 10. 2024
svátek má Igor

Progres slavil ve velkém stylu

Točené pivo, párty stan, šampaňské, šest koncertů, divadlo, DJs a hlavně láska. Čistá, tekoucí, tryskající, křepčící, objímající, energická, kamarádská a naprosto šílená. Tak by se dala popsat akce, která v sobotu 23. listopadu proběhla v klubu Progres v České Lípě.

Klub slavil deset let své existence. S lidmi, pro které se vše dělá, s Progresáky, kteří to dělají pro lidi, a s účinkujícími, kteří to dělají pro klub. Dokonalá symbióza trvala od časných odpoledních hodin až do tří do rána.

Nutno podotknout, že v sobotu se v Progresu slavily narozeniny dvoje. Kromě klubových slavil své kulatiny i Martin Matyáš, tedy ten, který to všechno před deseti lety vlastně spískal. Se skromností svou vlastní řekl přítomným pár slov, přivezl několik beden s pochutinami a lahodným vínovým mokem a jako dárek dostal od klubu nové tričko Progresu v originálním sloganem. Po slavnostním přípitku, který se odehrál přesně na čas, tedy s téměř hodinovým zpožděním, to vše propuklo.

Na začátek naladili zhruba třicítku přítomných, kteří zavítali do klubu již v časném sobotním odpoledni a mohli také jako první dobrovolný příspěvkem přispět na nákup vlastní aparatury klubu, novoborští LKP. Návrat ke kořenům, tedy koncertování pouze ve třech, se jim zřejmě opravdu vyplatil. Jejich koncerty jsou kus od kusu šťavnatější a šťavnatější.

Na kapelu, která mladé talenty vystřídala, čekali fanoušci dva roky a všichni, včetně muzikantů, byli zvědaví, jak návrat proběhne. Po krátké zvukové zkoušce vystoupili na pódium v sále naplněném elektrizujícím očekáváním čtyři členové legendární kapely Obří broskev. Již při prvních tónech, prvních zpívaných slovech byla z přítomných cítit čistá, prýštící radost. Mnozí z nich se v průběhu koncertu jistě přistihli tak jako já, že jen koukají a poslouchají s připitomělým blaženým úsměvem na tváři. Přidávat museli kluci několikrát. Po dalších a dalších skladbách (Divoký, Pokoj č. 9, Opilí a smutný, Do Děčína, Voda stoupá, ad.) lačnící publikum nechtělo své miláčky pustit z pódia ani za nic. Jejich odhodlanost možná umocnil i fakt, že spousta z nich přivedla na koncert své děti. A v zájmu dobré výchovy vynikajících příkladů není nikdy dost.

 

Povznesenou náladu po koncertě Obří broskve využili ve svůj prospěch i další účinkující. Improtyjátr byl tentokrát improvizací na druhou, protože v sobotu ráno se čtvrtý do party probudil s horečkou. Na Štěpána Kňákala s Petrem Heřmanským však jen tak něco nevyzraje – čtvrtého nahrazovali dle libosti jedním z pěti dobrovolníků a bylo veselo. Po hodince a půl důkladného procvičování bránice se zbytek večera nesl ve znamení křepčení a všeobecného veselí.

Ve vysokém tempu proběhl koncert Papír sklo plasty, s nimiž během jedné skladby vystoupili na podiu i návštěvníci z jiné planety, a nově vzniklého uskupení Plastičtí lidé z vesmíru, tedy revivalu legendární kapely The Plastic People of the Universe. Náladu trochu zklidnili zadumaní VyjakoMy, aby ji mohli v závěru vyšroubovat do nekonečného blaha recesistické chlapecké duo Samci, DJs Rusvera a Dr. Solfernus. Pilo se, tančilo, hodovalo a veselilo, a kdyby všichni nemuseli do práce či do školy, jistě by tam byli dodnes.  

Foto v příloze: Štěpán Kňákal a Zuzka Kroupová

alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt

Komentáře

Re: Progres slavil ve velkém stylu

To nejlepší, co v Lípě je.

Nahoru